top of page

OM PROJEKTET

Kort overblik over planer

Ane Maries Hus

Depot på 1. sal

Værksted for kunsthåndværk 

i Fløjhus B

Keramik, glas, træ, maleri.

Arbejdende værksteder, kurser.

Lejebolig, permanent udlejning med privat terrasse mod syd, 80 kvm. 

Plads til sysler inde og ude

Fred, ro og fordybelse

Bygge bro mellem generationerne 

Ane Maries Have

- Ca. 3200 kvm "Ane Maries Have" midt i landsbyen

- Åbnet for offentligheden 

- Nye anlæg af stier og beplantning

- Bevarelse af gamle indgangsstier og brosten

- Æblelund - fremstilling af most

- Udekøkken med siddepladser

- Bålplads

- Pilefelthuler og leg til små børn

- Små oaser med bænke 

- Udendørs kunst

Loftet 

Kreativt rum

- Broderi, vævning, strik, hækle, male, træarbejde, mm. 

Forfatter Knud Holst 

- Formidling 

- Genoptryk og salg af værker 

- Foredrag mm. 

Ane Maries Stue 

Formidling af landsbykulturarv 

Temaudstillinger 

Lokalhistorisk Arkiv

- Materiale 

- Mødested for dansk-amerikanere

Foredrag

Workshops

Bogsalg

Dagligt ophold - også på sydvendt terrasse 

Hvad kan vi bruge huset og haven til?

BAGGRUND OG BELIGGENHED

Ane Maries Hus ligger helt centralt i Vrensted, overfor Vrensted Kirke og i umiddelbar forbindelse med den nord-syd-gående sti, som sammenbinder byens primære brugere/institutioner og særlige byrum - fra det nordlige parcelhusområde, forbi sportsbaner og Byens Hus, øst om Ane Maries Hus til Vrensted Kirke og slutteligt byens gadekær, hvoromkring byen oprindeligt opstod. Mod vest ligger den "ny" del af kirkegården - endnu et grønt område i landsbyen.

 

I 2018 indviedes Byens Hus i de gamle skolebygninger. Projektet har været drevet af en gruppe initiativrige ildsjæle, som er lykkedes med at skabe et centralt sted for større forsamlinger og aktivitet i byen, bundet op på et fokus på bevægelse, aktivitet og nye flotte rum til store forsamlinger i moderne fysiske rammer. Projektet er en stor succes i byen og vidner om den foretagsomhed og det engagement som byens beboere har. 

Ane Maries Hus har i en lang årrække været ejet af Hjørring Kommune og anvendt som daginstitution. Nu ejes huset af Ane Maries Hus ApS, stiftet af Støtteforeningen Ane Maries Hus. Her har borgerne fået ”fod under eget bord” og spændende muligheder i huset og haven.

 

Nyt liv og nyt indhold i Ane Maries Hus vil styrke byens midtpunkt, og især de kulturelle og kreative tilbud, som et naturligt supplement til de store inden- og udendørs forsamlingsfaciliteter og aktive miljøer i Byens Hus. Ane Maries Have på 3.234 kvm vil blive revitaliseret og genskabt som en ny bylivs-aktør, åben for alle på alle tidspunkter og således til stor gavn for fællesskabet.

GRUNDEN

 

Grunden udgør 3.243 m2 og er karakteriseret af flere store og smukke, harmoniske træer, voluminøse busketter og oprindelige bøgehække, som bl.a. definerer de oprindelige indgangsstier til huset. Selve gårdrummet er med flisebelægning i fornuftig stand, men beplantningsmæssigt bærer rummet præg af tiden som børneinstitution, sparsom beplantning og manglende
vedligehold. 

Grunden rummer et stort og uudnyttet potentiale for at blive et fredfyldt, udendørs samlingssted, beliggende helt centralt i landsbyen - mellem Vrensted Kirke og Byens Hus. 

HUSETS ARKITEKTUR OG TILSTAND I DAG


Huset er i Hjørring Kommunes kommuneplan 2016 nyudpeget som bevaringsværdigt og en er del af det bevaringsværdige kulturmiljø Fortebyen Vrensted. Husets status som bevaringsværdigt gælder kun husets ydre såsom facader, vinduer, døre, tag, kviste mv.
 

Argumenterne for udpegningen skal findes i
byggeriets arkitektoniske eksempelværdi, som et af de kvalitetsbyggerier, der i første halvdel af 1900-tallet blev opført rundt om i landet, både i købstæderne og ude i de mindre byer på landet. Den fine gamle bygning er en smuk repræsentant for datidens byggeskik, hvor gode materialer, fine detaljer og solid håndværksmæssig udførelse er i højsædet.

 

De to udhuse danner sammen med Ane Maries Hus et velformet anlæg om en gårdsplads omgivet af grønne omgivelser og har en høj arkitektonisk kvalitet med en statelig fremtoning, velproportionerede
facader, symmetri og gennemtænkte detaljer.


Bygningens ydre fremstår således autentisk og  velbevaret, men interiøret bærer præg af levealderen og dens anvendelse som børneinstitution, ligesom indretningen er resultatet af forskellige nyere ombygninger.


Huset er 381 m2 fordelt på stue-etage og 1. sal. Der er desuden et loft, en tør kælder samt 2 udhuse på hhv. 36 og 27 m2. i samme smukke byggestil som hovedbygningen. 

 

Tankerne bag projektet

Ane Maries hus set fra syd anno 2020 (øverst) og 1930’erne (nederst), endnu inden den øvrige by opstod omkring huset.

Ikke-navngivet.png

Ane Maries hus skal bevares til gavn for fællesskabet

 

Stedet, der er et symbol på Vrensteds historie og kulturarv, skal åbnes op for byen, og være med til at skabe en ny og aktiv landsbykulturarv med afsæt i byens kreative og skabende rødder. I dagens hektiske samfund er det vigtigt, at vi ikke i vores iver efter at være innovative og fremtidsorienterede bliver rodløse, historieløse og uden ro eller tid til at se os tilbage. Ane Maries Hus er essensen af netop dette - historien, roen, atmosfæren – og evnen til at bygge bro mellem fortid og nutid.

I Vrensted har særligt det kreative kunsthåndværk en lang tradition, men ikke et rum at være fælles om det i. Det nye kultursted skal tale ind i de tendenser og interesser, der i senere år er blomstret op omkring værdien af det nære, hjemlige, syslerne, kunsten, kreativiteten, selvforsyning og det langsomme liv – helt i tråd med det liv, Ane Maries Hus har været rammen om i knapt et århundrede.

Projektet skal bygges op omkring temaerne kultur og kreativitet, med overnatning som økonomisk støtteben. Ane Maries hus skal være et lille, men virkningsfuldt lokalt kultursted med faciliteter til kreativ udfoldelse ude og inde. Her skal være ro til fordybelse, langsomhed og nærvær i historiske omgivelser, der inspirerer og indbyder forskellige aktører til udfoldelse og aktiviteter, der styrker
fællesskabet.

En bred variation af brugere og tilknytningsforhold,
herunder også boliger og mulighed for overnatning, skal sikre, at stedet opleves som et levende sted for både formelle og uformelle aktiviteter i helt særlige arkitektoniske rammer og en skøn atmosfære.

Vision og formål

Ane Maries Hus skal renoveres og udvikles for at:

 

  • skabe grobund for samvær og fællesskab baseret på kulturelle og kreative interesser

  • fremme sundhed og trivsel med natur, ro og
    fordybelse for krop og sind.

  • øge fællesskabet på tværs af generationer

  • understøtte et aktivt seniorliv uden ensomhed

  • give Vrensted et robust historisk fundament at
    stå på

  • styrke bosætningen i Vrensted.

  • understøtte biodiversiteten og naturglæden
     

 

Udviklingen af hus og have skal ske på en måde,

der er tro mod stedets historie, arkitektoniske
værdi og atmosfære og det skal først og
fremmest være til gavn for lokale, men
med stor gæstfrihed overfor interesserede
besøgende og brugere.

bottom of page